CO TO SĄ GRZYBY

Grzyby są wszędzie.

        Na całym świecie jest około 100 000 różnych gatunków grzybów. Niektóre z nich są pożyteczne, np. użyźniają glebę, rozkładając obumarłe cząstki roślin, ciała martwych zwierząt i ekskrementy, inne mogą być groźne dla człowieka i szkodzić jego zdrowiu. Jednak wszystkie grzyby mają pewną wspólną cechę: nie są w stanie żyć samodzielnie i zawsze potrzebują partnera. Grzyby chorobotwórcze dla człowieka odżywiają się ludzkim ciałem.

       Grzyby chorobotwórcze dla człowieka mogą się dobrze rozwijać tylko wtedy, gdy dostają właściwy pokarm, a jest nim przede wszystkim cukier, alkohol i rafinowana skrobia (na przykład z białej mąki). Jeśli zrezygnujemy z ich ulubionych dań, zaczną przymierać głodem.

Najbardziej rozpowszechnionym grzybem chorobotwórczym z rodzaju drożdżaków jest Candida. Co najmniej co drugi człowiek jest nosicielem tego grzyba. Osłabienie odporności, uszkodzenie naturalnej bariery obronnej organizmu lub zaburzenia w obrębie flory jelitowej mogą sprawić, że grzyb staje się pasożytem i wywołuje chorobę u swojego gospodarza.

Jeśli u człowieka grzyby chcą wykorzystać swoją szansę, wnikają w sposób podstępny, niezauważalny i po cichu do organizmu. Osiedlają się na osłabionych błonach śluzowych jelit, skąd zaczynają wędrować do innych narządów, podkopując zdrowie.

Czynniki wywołujące grzybicę.

       Skłonność do rozwoju grzybicy może mieć bardzo różne przyczyny. Zarówno częste przyjmowanie leków jak i nasz styl życia decydują o tym, czy w naszym ciele zagnieżdżą się grzyby.

 Leki.

         Do licznych czynników sprzyjających rozwojowi grzybów należą określone leki. Na przykład antybiotyki i kortyzon osłabiają układ immunologiczny i w ten sposób „otwierają drzwi” grzybom. Czasami jednak stosowanie tych leków jest nieodzowne.

Antybiotyki niszczą nie tylko bakterie chorobotwórcze, lecz również gatunki pożyteczne. Zniszczenie „dobrych” bakterii, naturalnego wroga grzybów chorobotwórczych, ułatwia tym ostatnim wstęp do organizmu człowieka.

Kortyzon, tłumiąc system odpornościowy organizmu, toruje drogę chorobotwórczym grzybom, wobec których chory organizm jest bezsilny.

Błędy żywieniowe.

         Coraz mniej ludzi spożywa trzy główne posiłki w spokoju, w domu, przy pięknie nakrytym stole. Wieczny pośpiech, szybkie tempo życia, odżywianie się jedzeniem typu fast food, gotowymi daniami i słodyczami sprawiają, że wręcz zapraszamy pasożytnicze grzyby, by wprowadziły się do organizmu. W celu uniknięcia grzybicy, należy pamiętać o tym, żeby bardzo dobrze przeżuwać pokarmy (nawet 33 razy), aby nie dostarczać grzybom pożywienia.

Zakwaszenie organizmu.

          Poziom zakwaszenia organizmu ma decydujący wpływ na zdolność grzybów do rozmnażania się w organizmie człowieka. Im bardziej zakwaszony organizm, tym bardziej aktywne są grzyby chorobotwórcze.

Brak enzymów trawiennych.

          Grzyby, jako organizmy cudzożywne, odżywiają się głównie niestrawionym pokarmem, który wędruje układem trawiennym człowieka. Brak enzymów trawiennych w znacznym stopniu przyczynia się do zaburzeń trawienia, a co za tym idzie, do rozwoju grzybów chorobotwórczych w jelicie człowieka. 

Lista objawów grzybicy.

  • zaburzenia trawienia: biegunki, uporczywe zaparcia
  • częste wzdęcia brzucha
  • pociąg do słodyczy i związana z tym nadwaga (jeśli nie dostarczamy węglowodanów i cukru grzybom to dochodzi do niedocukrzenia organizmu, ponieważ grzyby zużywają wszystko na własne potrzeby)
  • ogólne wyczerpanie: osłabienie, uczucie zmęczenia, zaburzenia snu, zawroty głowy, ogólna niechęć do działania, wzmożona potliwość, wahania nastroju bez uchwytnej przyczyny
  • niedomaganie: ciągłe przeziębienie, nawracające zapalenie pęcherza moczowego lub pochwy, ogólna zapadalność na infekcje
  • dolegliwości ze strony serca: kołatania serca, bóle w okolicach serca, zadyszka
  • wypryski w okolicach odbytu
  • zapalenie pęcherza moczowego, jajników i pochwy, przewlekłe upławy, zaburzenia hormonalne, zaburzenia cyklu miesiączkowego, niepłodność, zapalenie gruczołu krokowego (prostaty) i cewki moczowej, zaburzenia potencji, niewyjaśniona niechęć do współżycia płciowego
  • łupież, swędzenie i strupy na skórze głowy, wyprysk na twarzy i innych częściach ciała
  • podwyższone wartości enzymów wątrobowych
  • alergie: nietolerancja różnych produktów spożywczych, astma oskrzelowa, atopowe zapalenie skóry
  • bóle reumatyczne, bóle mięśni stawów, dna moczanowa, artroza, bóle pleców, karku

Przy wystąpieniu któregokolwiek z w/w objawów zaleca się przyjmowanie suplementów z programu przeciwgrzybicznego (C-free, Pau D’Arco, Aloemannan, Silver Max, Alfalfa, Garlic i innych).

SUPLEMENTY – pomocnicy w walce z grzybami…

       Niezależnie od właściwego odżywiania się wzmacniającego siły obronne organizmu, zdrowego stylu życia, w tym redukcji stresu i od aktywności fizycznej, eksperci są zwolennikami dodatkowych środków, które mają stymulować układ immunologiczny i zapobiegać nawrotom chorób.

Przyjmowanie „dobrych” bakterii jelitowych (Megaaccidophilus, SuperFlora, CoralProbiotyk) pomaga zniszczonej florze jelitowej odzyskać dobrą formę. Są one tak ważne dlatego, że pozbawiają grzyby i wirusy środków do życia i w ten sposób przeganiają je. Jak wykazały badania, leczenie preparatami probiotycznymi dostępnymi w aptekach pomaga też chorym z ciężkimi zaburzeniami odporności. Na przykład powodowało ono wyraźną poprawę w przypadkach kolonizacji jelita drożdżakami z rodzaju Candida.

Niektórzy eksperci uznają też za celowe przeprowadzenie kuracji wyciągiem z jeżówki (Echinacea), który pobudza układ immunologiczny i w ten sposób pomaga uporać się z zakażeniem grzybami.

Ponadto, chorzy na grzybice często cierpią na wyraźny niedobór cynku. Wskazuje to na bezpośredni wpływ sił odpornościowych i infekcji grzybiczej, dlatego tez zalecana jest suplementacja cynku (Zinc).

Lekarze leczący środkami naturalnymi uznają również olejek z drzewa herbacianego (Tea Tree Oil) za bardzo dobry środek w walce z grzybicą skóry.

Jelito ma około 7 metrów długości, a jego pofałdowana błona śluzowa ma powierzchnię od 200 do 300 metrów kwadratowych. Na tej powierzchni żyją biliony mikrobów, które dbają o to, by nasz układ immunologiczny mógł unieszkodliwiać groźne drobnoustroje chorobotwórcze. U zdrowego człowieka jedna czwarta flory jelitowej składa się z bakterii kwasu mlekowego i bakterii z rodzaju Bifidobacterium. Japońscy naukowcy wierzą w bakterie kwasu mlekowego. Uważają, że najważniejszym dobroczyńcą wśród bakterii bytujących w jelicie jest Lactobacillus bifidus, który wykazuje zdolność do obrony organizmu przed drobnoustrojami chorobotwórczymi. Kiedy grzyby napotykają tylko na słaby opór, mogą bez przeszkód się osiedlać. Specjaliści nazywają taki wytrącony z równowagi układ sił dysbiozą lub zaburzoną ekologią jelitową. Grzyby szkodzą nie tylko jelitom. Osłabiają cały organizm i sprawiają, że staje się bardziej podatny na inne choroby. 

Dieta

Produkty bezwartościowe:

Alkohol.
W alkoholu topią się probiotyczne bakterie, nasi sprzymierzeńcy; odporność organizmu słabnie i drobnoustroje chorobotwórcze mają ułatwione zadanie. Dotyczy to szczególnie grzybów, gdyż alkohol należy do ich ulubionych produktów.

Cukier.
Grzyby fermentują cukier do alkoholu i w ten sposób stwarzają sobie idealne warunki do życia. Czekoladoholicy i inne łasuchy stwierdzają ze zdziwieniem, że po skutecznym leczeniu grzybicy ich chęć na słodycze zupełnie znika. Prawdopodobnie grzyby wzbudzają apetyt na cukier, ponieważ same bardzo go lubią. Wraz z grzybami znika pociąg do słodyczy.

Papierosy.

Palenie nie jest tylko główną przyczyną raka płuc i czynnikiem ryzyka chorób układu sercowo- naczyniowego. Osłabiając układ  immunologiczny, pośrednio wpływa też na rozwój grzybów w jelicie.

Mięso, wędliny, ser, jaja.

Kto preferuje takie produkty dosłownie głodzi „dobre” bakterie. Dlatego warto zamienić klasycznymi rolami danie główne i dodatki (nakładać mniejsze ilości mięsa, ryb, jajek, a większe porcje warzyw, sałatek).

Ważne produkty spożywcze:

  • w każdym głównym posiłku powinny znaleźć się warzywa surowe, krótko gotowane lub w postaci soku.
  • wtórne substancje roślinne wspomagają działanie układu immunologicznego w obronie organizmu przed grzybami (czosnek – Garlic, cebula, por).

Jeśli za pomocą suplementów udało się zwalczyć uporczywe zakażenie grzybami, człowiek czuje się wspaniale. Jednak nawroty nie należą do rzadkości. Ryzyko powtórnego zachorowania na grzybicę zwiększa się, gdy zdrowe produkty spożywcze są przez dłuższy czas wypierane przez nadmiar słodyczy.

Terapia przeciwdrożdżakowa stosowana u przewlekle chorych nie tylko pozbyć się uciążliwych grzybów, lecz również wpływa korzystnie na przebieg choroby podstawowej. Tryb życia niesprzyjający grzybom jest dobry dla chorych z cukrzycą i chorobami układu sercowo- naczyniowego. Przewlekle chorzy są szczególnie zagrożeni drożdżycą. Zwłaszcza chorzy na cukrzycę, ze względu na wysoki poziom cukru we krwi, są ulubionymi „gospodarzami” grzybów z rodzaju Candida albicans i innych.

Choroby stawów, takie jak zwyrodnienie, zapalenie czy dna moczanowa powodują bóle. Leczenie środkami przeciwbólowymi i przeciwzapalnymi zmniejsza siły obronne organizmu, co toruje drogę chorobotwórczym drożdżakom. Grzyby wnikają do stawu albo w czasie interwencji chirurgicznej, albo docierają do tego miejsca z prądem krwi i tam się osiedlają.

Przyjmując leki przeciwgrzybiczne, szczególnie ważne jest ścisłe przestrzeganie zaleceń. Zmniejszanie dawki i przerywanie leczenia powoduje szybkie ponowne pojawienie się grzybów.

Produkty, których należy unikać:

  • jogurt pitny z dodatkiem owoców lub cukru
  • maślanka
  • jogurt
  • słodkie dania i desery z twarożku
  • napoje mleczne
  • puddingi
  • kiełki
  • owoce
  • soki, nektary, syropy, napoje owocowe
  • owoce suszone
  • konfitury, marmolady, galaretki
  • musy
  • piwo, wino, sherry, likier
  • napoje na bazie kawy
  • napoje herbaciane
  • napoje z rodzaju cola
  • biała mąka pszenna, jasna mąka żytnia
  • mieszanki piekarnicze
  • prażone, słodzone produkty z otrębów
  • skrobia spożywcza
  • muesli
  • ryż
  • makaron
  • sosy instant, zupy krem
  • ketchup
  • sos sojowy
  • bułki, biały chleb, chleb tostowy
  • suchary, ciasteczka, ciasta, torty
  • paluszki
  • mięso panierowane
  • konserwy rybne
  • filety rybne panierowane
  • cukier
  • cukierki, czekolada, batony
  • lody

Produkty wskazane:

  • czosnek
  • surowe warzywa
  • kiszona kapusta
  • rzeżucha
  • szczypiorek
  • chrzan
  • imbir
  • chili, curry, gałka muszkatołowa, papryka, pieprz, ziele angielskie
  • ziemniaki
  • rośliny strączkowe
  • pełne ziarna
  • kwaśne mleko
  • jaja